Veckostädning är hemligheten till ett rent hus

Veckostädning är det absolut enklaste sättet att hålla hemmet rent och fräscht. Det kommer krävas mindre insats, än om städtillfällena skjuts upp, och dessutom finns flera fördelar att hålla det rent löpande.

1.     Veckostädning gör att man sparar tid

Med ”var sak på sin plats”, blir det både lättare att städa och hitta det man behöver i vardagen. Att veta var alla saker finns innebär inte bara att du spar tid utan även minimerad stress.

2.     Minska stressen

En av de största anledningarna om man använder veckostädning är att minska vardagsstressen. Att hålla efter är nyckeln till att inte behöva lägga ner flera timmar i sträck på att göra det snyggt.

Om du exempelvis städar på torsdagskvällen kan du alltid slappna av i att hemmet kommer bli rent och snyggt den dagen. Detta till skillnad mot att städa när känslan faller på eller när stressen över städningen är så stor att det inte går att undvika det längre.

Med veckostädning inbokad kan stressnivån minskas rejält. Detta inte minst om hemstädning beställs så det enda som behöver göras är att plocka undan inför städpersonalen kommer.

3.     Minskad risk för skadedjur

Den överlägset största anledningen till att skadedjur sprids i ett hem är brist på städning. Siverstjärtar, tvestjärtar och andra insekter trivs i damm och kan livnära sig på hudavlagringar och ”smuts”. Vid ett eventuellt angrepp är därmed alltid första steget att genomföra en grovstädning.  

veckostädning

Tips för att hålla ditt hus rent genom att använda veckostädning

 Några tips på vägen, till ett renare hem, är:

  • Schemalägg

Bestäm en tid på veckan då städning alltid genomförs. Ett sätt att minska stressen och verkligen få det att bli av.

  • Dela upp i städansvarsområden

Dela upp städningen på alla familjemedlemmar – utifrån deras individuella förmåga. Det brukar vara enklast att ha tydliga ansvarsområden. Att dessutom ha gemensam tid i hemmet för städning, kanske som avslutas med pizzakväll, gör det ännu trevligare.

  • 5 Minuter på kvällen

Innan du går och lägger dig, efter att du läst klart din bok eller sett ditt favoritprogram på tv, kan du samla ihop allt skräp, ordna filten och kuddarna på soffan och ställa tillbaka datorn på laddning. Det tar några minuter och hjälper dig att må bättre när du vaknar nästa dag och ser ditt hem städat.

  • Anlita städhjälp

Eller bara låt oss göra jobbet. Det finns inget vi älskar mer än känslan vi har efter att vi städat ditt hus och vet hur glad du kommer att bli när du kommer hem! 😊

  • Se över städtjuvar

”Städtjuvar” är saker och händelser som skapar oreda i hemmet. Detta ofta utan att man själv reflekterar över det. Lägger du alltid öppnad post, tillsammans med kuvert, på matbordet för att ”ta hand om det senare”? En klassisk städtjuv som skapar oreda i köket och tar plats på bordet helt i onödan.

Brukar barnen gå in långt med skorna för att, i bästa fall, hänga upp sina jackor? Kanske är det värt att placera krokar närmare ingången? Att saker ”läggs här och var” är ett tecken på att allt inte har en förutbestämd plats.

Att lokalisera städtjuvarna och motarbeta dem är grunden för att hålla det renare och snyggare i hemmet.

  • Se städning som motion

Ont om tid så att det inte blir någon träning? Kom ihåg att även städning bränner kalorier!

Att damma och dammsuga bränner mellan 80 – 110 kalorier per 30 minuter enligt en uträkning av tidningen MåBra. Dessutom visar en studie gjord vid University of Indiana att det finns ett samband mellan ett rent hus och ökad fysisk aktivitet. När det blir finare kan du även vilja röra dig mer.

  • Egentid med ljudbok

Tycker du om att lyssna på ljudböcker? På med hörlurarna och försvinn i din egen värld under någon timme. Städningen går bara av farten…