Hemstädning hos dina föräldrar

Hemstädning i Malmö

Hemstädning med RUT hos föräldrar – Vad gäller?

Behöver dina föräldrar hjälp med hemstädning men har inte möjlighet att utnyttja RUT-avdraget? Lösningen är att du som barn beställer och betalar och använder ditt RUT-avdrag. Det är nämligen möjligt för barn att använda sitt avdrag vid arbete i förälders bostad – men inte tvärtom.

Grundregeln för RUT-avdraget är att personen som ska göra avdrag helt eller delvis ska bo i den bostad där arbetet utförs. Men det finns ett undantag som innebär att barn kan använda sitt avdrag vid arbete i förälders bostad. Bjud på löpande hemstädning, exempelvis som ett komplement till hemtjänsten, och använd ditt eget avdrag.

Hemstädning hos förälder – detta gäller

  • Du ska ha rätt till RUT-avdrag

Oavsett om hemstädningen ska ske i din egen bostad eller hemma hos föräldrarna behöver grundläggande krav för att få RUT-avdrag vara uppfyllda. Detta exempelvis med att personen behöver minst vara 18 år, haft beskattningsbar inkomst under deklarationsåret och att det finns avdrag kvar att använda.

  • Hos förälder om du betalar

Om hemstädningen sker hos en av dina föräldrar ska det nämnas vid beställningen av städningen. Det krävs att du står som fakturamottagare och att avdrag sedan sker på dig som beställare. Det är alltså inte möjligt att en förälder beställer hemstädning, betalar fakturan och sedan önskar att något av barnen ska få avdraget.

Men inte förälder till barn

Regeln säger att det enbart är barn som kan beställa, betala och använda RUT-tjänster hos föräldrarna men inte att detta kan ske i motsatt riktning. Föräldrar kan alltså inte betala för hushållsnära tjänster för sina barn och använda RUT-avdraget för detta.

Ge bort hemstädning eller fönsterputs

  • Som komplement till hemtjänsten

Hemtjänsten begränsas utifrån vilket behov som handläggarna inom kommunen anser att en person har. Det avgör därmed även i vilken utsträckning som städning kommer att ske. Beställ regelbunden hemstädning för att komplettera den hjälp som hemtjänsten ger.

  • Regelbunden städning underlättar för släkten

Lägg tiden på att umgås och ha roligt tillsammans – inte på att städa, plocka och hålla efter i bostaden. Genom att ge bort regelbunden städning kan släkten lägga tiden på det som är allra viktigast, tid tillsammans.

  • Engångsinsats som uppskattad gåva

Ge bort en fönsterputsning som julklapp eller födelsedagspresent. Eller ett års hemstädning som julklapp… Till de som ”redan har allt” kan tid och ett rent hem vara det absolut mest uppskattade att få.